Vedlikehold gir trygghet

For at vesten din skal ha så lang levetid som mulig og beholde kvaliteten er det viktig med vedlikehold. Noen produkter krever rutinemessing vedlikehold som oppblåsbare redningsvester. Oppblåsbare redningsvester består av komponenter som krever kontroll og utskiftning i tillegg til vask og riktig oppbevaring. Bruk våre gode tips til å sikre at vestene dine ikke gir falsk trygghet.

Sjekk av flyte- og redningsvest

Flytevester og redningsvester har et fast flyteelement. Du bør ta en årlig sjekk og se at sømmer, belte og skrittstropper er intakte og fungerer som de skal. Husk å bruk en vest med vektklasse som er tilpasset din egen vekt. 

Sjekk av oppblåsbar redningsvest

Oppblåsbare redningsvester krever vedlikehold for å ha så lang levetid som mulig. Vestene har deler som krever kontroll og eventuelt utskiftning.

Før bruk: Se etter skader på utsiden av vesten, åpne vesten og sjekk lungen, Co2 sylinderen og cellulose-tabletten. Sørg for at Co2 sylinderen er skrudd godt fast. Sjekk holdbarhetsdatoen på Cellulose-tabletten. 

Årlig: Blåse opp vesten via munnstykke og la den ligge over natten. Sjekke vesten for skader, Co2 sylinderens vekt og holdbarhetsdatoen på Cellulose-tabletten. Noter dato for tablettskifte på lungen. 

Hvert 2 år: Cellulose-tabletten har en holdbarhet på maks 3 år. For å være sikker på at vesten fungerer som den skal bør tabletten byttes hvert andre år. Feil lagring av vesten kan forringe kvaliteten.

Sjekk vesten steg for steg:

  • Kontroller vesten for synlige skader på utsiden og belte
  • Åpne vesten og sjekk for synlige skader på lungen, CO2  sylinder, utløser og blåsemunnstykke
  • Vei CO2  sylinderen og sjekk at den har riktig angitt/gravert vekt
  • Sjekk utløpsdato på cellulosetabletten
  • Blås opp lungen og la den ligge over natten
  • Dersom lungen ikke holder på luften, kontakt en forhandler. Ikke reparer prod. selv
  • Fyll inn dato for kontroll i heftet/tabell på lungen på innsiden av vesten Rengjør utsiden av vesten om nødvendig 

 

Sjekk av barnevest

Barn vokser i rykk og napp og det er viktig å jevnlig sjekke at flyte- eller redningsvestens størrelse fortsatt passer barnet ditt fra sesong til sesong. Hvilke vektklasse vesten er laget for står på vesten. Du bør kontroller at klikkspenner, skritt stropper og snorer er intakte og fungerer som de skal.

Er du usikker på om fjorårets redningsvest fortsatt passer barnet ditt? Vi anbefaler å sjekke vesten i vannet.
Eks: Barnet veier 1-2 kg mer enn vestens vektklasse men vesten sitter fortsatt godt på barnet. Sjekk vesten ved å ta vesten på barnet og la barnet hoppe ut i vannet, gjerne med klær på. Vesten skal snu barnet på rygg og kragen skal holde barnets hodet over vannflaten.

Store barn (skolealder) som er svømmedyktige kan bruke junior oppblåsbar redningsvest. Vestene sjekkes på samme måte som en oppblåsbar redningsvest til voksen. Nysgjerrige barn vil ofte teste og sjekke ut funksjonene. Vi anbefaler at du sjekker juniorvesten før hver bruk.

Arve en vest

Flyteelementer kan forringes etter mange års bruk. Arver du en vest er det lurt å sjekke at den fortsatt flyter godt, sømmer, belte og skrittstropper er intakte og fungerer som de skal. Ta vesten på barnet og test at det flyter under kontrollerte forhold, f.eks. i et basseng før den tas i bruk.  

Last ned vår "Sjekk vesten" guide her så har du
alltid en sjekkliste lett tilgjengelig.Klikk her!

Slik velger du riktig vest

Velg riktig vest! 

Sommeren er her og vi trekker ut for å nyte naturen, frisk luft og gjøre våre favorittaktiviteter på land eller i vann. I år er vi ekstra ivrige etter å utforske Norge og mange prøver seg for første gang på vannaktiviteter. 

Det finnes forskjellige typer vester: flytevest, redningsvest og oppblåsbar redningsvest. Hvilke aktivitet og hvor svømmedyktig du er legger føringer for hvilke vest du bør velge. Spør oss om du lurer. Er uhellet ute og du faller i vannet er vestens oppgave å holde deg flytende. 

Flytevest

En flytevest er en vest med fast flytemiddel. Vesten har ingen krage som støtter hodet. Under bruk vil vesten holde deg flytende i en mer stående stilling. Flytevester er for personer som er svømmedyktig eller skal være i nærhet av land.

Redningsvest

En redningsvest er en vest med krage. Vesten inneholder et fast flytemiddel som holder deg flytende. Vestens oppgave er å snu deg på rygg samtidig som kragen holder hodet ditt tilstrekkelig over vann. Redningsvester egner seg spesielt godt for barn og voksne som ikke er svømmedyktig. På turer langt fra land er det anbefalt å velge redningsvest fremfor flytevest.

Oppblåsbar redningsvest

Oppblåsbare redningsvester består av et beskyttelsestrekk med en oppblåsbar lunge inni. Vesten tas på som en jakke før du fester beltet rundt livet og fester skrittstroppen mellom bena. Når vesten kommer i kontakt med vann løses den automatisk ut og lungen blåser seg opp. Oppblåsbare redningsvester snur deg på ryggen og holder hodet ditt tilstrekkelig over vann. Vesten egner seg best for større barn og voksne som svømmedyktige. Vesten kan i tillegg løses ut manuelt ved å dra i snoren eller blåses opp med munnstykket.

Barnevestens størrelse

Det er viktig at du prøver vesten på barnet for å sjekke at passform og vektklasse er riktig. Vi anbefaler ikke å kjøpe vesten for stor vest slik at barnet må vokse seg inn i den. Er du usikker på om fjorårets redningsvest fortsatt passer barnet ditt? Sjekke vesten i vannet.

Eks: Barnet veier 1-2 kg mer enn vestens vektklasse men sitter fortsatt godt på barnet. Sjekk vesten ved å ta vesten på barnet og la barnet hoppe ut i vannet, gjerne med klær på. Vesten skal snu barnet på rygg og kragen skal holde barnets hodet tilstrekkelig over vannflaten.

Små barn kan gjerne bruke en badebleie som ikke blir like tung som en vanlig bleie.  

Videoveiledning av vedlikehold

Hvordan kontrollere og bytte deler

REGATTA MARINESAFE, PRO SENSOR ELITE UML UTLØSER
Se hvordan du kontrollere og bytte komponentene i MarinSafe. Vesten har utløser Pro Sensor Elite UML, men den kan også ha MK5 UML utløser - se Regatta Aquasafe film.
Regatta Xsafe, MK2 Pro Sensor UML Utløser
Se hvordan du enkelt kan åpne, kontrollere og bytte komponentene i Xsafe. Vesten har MK2 Pro Sensor UML utløser.
Regatta Childsafe, Alpha HR Utløser
Se hvordan du enkelt kan åpne, kontrollere og bytte komponentene i Childsafe. Vesten har Alpha HR utløser.
Regatta Aquasafe Junior, MK5 UML Utløser
Se hvordan du enkelt kan åpne, kontrollere og bytte komponentene i AquaSafe Junior. Vesten har MK5 UML utløser.

Hvordan resette en vest

NorthSafe med UM-utløser / glidelås
Se hvordan du resetter Northsafe oppblåsbar redningsvest med UML utløser. Video viser bytte av patron, tablett og pakking av lungen, glidelåsfeste.
AquaSafe med UM-utløser / borrelås
Se hvordan du resetter AquaSafe oppblåsbar redningsvest med UML utløser. Video viser bytte av patron, låseklips, tablett og pakking av lungen, borrelåsfeste.
FreeSafe med HR-utløser / borrelås
Se hvordan du resetter FreeSafe oppblåsbar redningsvest med HR utløser. Video viser bytte av patron, låseklips, tablett og pakking av lungen, borrelåsfeste.
MERK: nyere modeller av Freesafe har utløser fra UM - se video av Aquasafe for skifte av tablett på denne.
FeelSafe med manuell utløser
Se hvordan du resetter FeelSafe manuell oppblåsbar redningsvest. Video viser bytte av patron, låseklips og pakking av lungen.

Påbud om flyteutstyr

Trygg ferdsel på vannet

Det er påbudt å ha på seg flyteutstyr om bord i fritidsbåter under 8m, når båten er i fart og når du oppholder deg utendørs på båten. Som båtfører er du også ansvarlig for at medpassasjerer under 16 år har flyteutstyr på seg. På båter opp til 24m skal det være egnet flyteutstyr til alle tilgjengelig om bord. 

Kravet til flyteutstyr gjelder bl.a. båt, vannscooter, SUP og kajakk. Vannsportutstyr som blir slept etter båten, f.eks vannski, tube og wakeboard, går under samme regelen og krever flyteutstyr.

Du kan lese mer hos Sjøfartsdirektoratet her

CE-merkede vester

Trygg produksjon

Merkingen er en garanti for at fabrikanten fulgte alle gjeldende sikkerhetskrav da vesten ble produsert. Alle Regattas flytevester og redningsvester er CE-merket. Vestene er også merket med hvor mange kilo den er beregnet for. Se lapp i nakken eller merking på beskyttelsestrekket.

Meld deg på nyhetsbrev
Meld deg på vårt
Nyhetsbrev
Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å motta siste nytt og kampanjer.
Meld meg på
Er du forhandler?
Meld deg på nyhetsbrevet her.