Regatta Fisherman 50N - det originale og godkjente oljehyret med flyt.

Regatta Fisherman er utviklet i samarbeid med SINTEF, Norges Fiskarlag og forsikringsselskap, samt fiskerne selv for å sikre at bekledningen ivaretar kravene til funksjonalitet og komfort.

Fisherman har mottatt flere priser for både design og sikkerhet!


Den todelte arbeidsdrakten har egenskapene til det klassiske oljehyret, men også ISO-godkjent sikkerhet i innebygde flyteelement i buksen.

Fisherman har reddet mange liv

Regatta Fisherman har reddet et titall personer fra drukning på havet, og under finner du noen av mange historier gjennom årene hvor Regatta Fisherman på en direkte måte har reddet liv, og hvor også manglende bruk av flyte- og sikkerhetsutstyr fører til triste utfall.


Regatta_Fisherman_Testemonial.jpg

Foto: Redningsselskapet


Stian Furøy (Norge) redder både sitt eget og kameratens liv pga Fisherman.

- Det er ingen tvil om at drakten Regatta Fisherman berget livet mitt, sier 27 år gamle Stian Furøy.

Les mer her!


Hummerfiskeren Jamie Fitzgerald (Irland) forliste under fiske og ved hjelp av Fisherman klarte han å svømme til lands i det iskalde vannet, mens kompisen, som verken hadde Fisherman eller redningsvest, druknet.

Les mer her!


Jonathan Voyce (Wales) gled på isdekke og slo hodet da han fallt i vannet. Fisherman holdt ham flytende og med hodet over vannet inntil han ble reddet.

Les mer her!

Flytestilling og synlighet

Faller du i sjøen, sørger Regatta Fisherman for å holde deg flytende – stående i vannet. Denne flytestillingen sørger for at du har hodet over vannet og at du kan fokusere på å tilkalle hjelp eller komme deg i sikkerhet. Flyteegenskapene gjør det enklere å ta seg opp i båten igjen, eller jobben lettere for de som skal hale deg om bord.

Dressen har også store felter med fluorescerende gul farge, og både fargen og oppdriften i klærne øker sjansen for at man blir funnet, hvis du havner i sjøen.

Solide knær er en forutsetning for å arbeide på sjøen

Solid


Solide knær er en forutsetning for å arbeide på sjøen
En passformet hette som følger hodets bevegelser, så du unngår å snu hodet inni hetten

Hette


En passformet hette som følger hodets bevegelser, så du unngår å snu hodet inni hetten
Praktiske lommer til verktøy og annet lommerusk

Lomme


Praktiske lommer til verktøy og annet lommerusk


symbolet_cmyk_pos.jpgmellomrom.pngSINTEF_logo.jpgmellomrom.pngLogo_NF-1.jpg.

Utviklingsprosessen

Oljehyret ble utviklet i et samarbeid mellom SINTEF Fiskeri og Havbruk, Regatta, Norges Fiskarlag og Gjensidige.


Bak designet av oljehyret ligger det en lang designprosess som startet med dybdeintervjuer av 23 erfarne yrkesfiskere og andre premissgivere, deriblant representanter for Norges Fiskarlag.
Disse viste at fiskerne i all hovedsak brukte regnklær ved arbeid på dekk, som vern mot vann og søl. Men bekledningen opplevdes som varm, tett og ukomfortabel.

Samtidig fortalte intervjuobjektene at få fiskere brukte flytevest, trass i faren for å falle over bord. Vesten opplevdes som et klumpete ekstraplagg og en fare for fasthenging.

306 yrkesfiskere svarte deretter på et spørreskjema der de listet opp krav til sin egen arbeidsbekledning.
SINTEF trakk ut de ti kravene som fikk flest stemmer. «Innebygd flyteevne» var ett av dem!


Fisherman_location_1.jpg

Foto: Tony Hall


Målet var å skape et sikkerhetsfremmende antrekk som blir brukt. Prosjektgruppa la derfor lagt vekt på å utvikle klær som er komfortable å jobbe i. Og for å sikre komforten, utnyttet man ideer som tidligere er brukt i snowboard-klær og padlevester.

Ideene materialiserte seg i prototyper, som gikk til SINTEFs arbeidsfysiologiske laboratorium. Der fikk forskerne objektive mål på dressens egenskaper. Testene viste blant annet at den nye dressen økte borttransporteringen av svette med 25 prosent sammenliknet med kombinasjonen bomullsklær og vanlig oljehyre.

Ved utprøving av dressen på seks fiskebåter før lanseringen meldte fiskere at de likte designet.
Det var det flere som gjorde: I mars 2007 ble produsenten Regatta og SINTEF Helse i fellesskap tildelt «Merket for God Design» for flytebuksa, en utmerkelse fra Norsk Designråd.

Merket for God Design 2007


MerketForGodDesign.svg


Juryen sa blant annet «Arbeidet med å utvikle en ny type bekledning for fiskere er grundig og imponerende. Studier og undersøkelser er nøye gjennomarbeidet og velargumentert. Buksen gir langt bedre sikkerhet enn tradisjonell bekledning, uten at den blir varm, tung eller uhåndterlig. (...) Produktets målgruppe er utgangspunktet for designuttrykket, og Regatta har lykkes med et formuttrykk som vil aksepteres av brukerne.»


Fishing News Safety Award 2008


Safety award logo GB.JPG

Produktet ble også tildelt Fishing News Safety Award i 2008. Utmerkelsen gis til noen eller et produkt "som har forbedret sikkerheten for fiskerne i sin dag-til-dag virksomhet på en betydelig måte". Prisen deles ut av Fishing News, Europas eldste og mest betydningsfulle publikasjon for fiskeindustrien.Fisker - Norges farligste yrke

Siden 2000 har 118 fiskere omkommet på sjøen, og siden 1990 har det omkommet over 300 fiskere på havet.
Sjarkfiske er Norges farligste yrke, ifølge Sintef.

En sammenligning av personulykker og risiko viser at å være sjarkfisker på fartøyer under 15 meter var hele 10 ganger farligere enn å være bonde.
– Og å være fisker på havfiskebåt var dobbelt så farlig som å være ansatt som sjømann på norsk offshorefartøy

I årtier har yrkesfiskerne hatt regnbekledning som standardantrekk, for å beskytte seg mot vannsprut og søl. Flytevest blir lite brukt fordi fiskerne opplever vestene som hemmende i arbeidet.
Fall over bord er den mest vanlige dødsårsaken ved siden av forlis/ havari.

– Vi ser på utviklingen av Regatta Fisherman som en viktig milepæl i det ulykkesforbyggende arbeidet, og jeg håper virkelig så mange som mulig tar det i bruk snarest, sa leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag i en pressemelding ved lanseringen av Fisherman i 2007.


Regatta Fisherman er siden solgt i over 30.000 eksemplarer!

Kilder: Sintef, Norges Fiskarlag, Sjøfartsdirektoratet